De ontslagvergoeding is een resultaat van de contractbreuk die de werkgever pleegt door de werknemer te ontslaan. Ook wanneer het ontslag met tussenkomst van de ontslagvergunning van het UWV plaatsvindt kan de kantonrechter beslissen tot het uitkeren van een ontslagvergoeding.

 

Wanneer de ontslagvergoeding aan u uitgekeerd gaat worden, zult u over het totale bedrag belasting moeten betalen. De ontslagvergoeding is immers een afkoop van de financiƫle schade die u heeft geleden door het openbreken van uw contract en wordt daarom gezien als inkomen. Teneinde te voorkomen dat de ontslagvergoeding direct wordt belast is het mogelijk de ontslagvergoeding te gebruiken voor het starten van een onderneming. Wanneer u dit diet bent u verplicht de start te maken in een Besloten Vennootschap. Om de vennootschap klaar te maken om de ontslagvergoeding te ontvangen dient u een vergunning hiervoor aan te vragen bij de belastingdienst. Wanneer u dit te laat doet loopt u het risico dat de ontslagvergoeding progressief belast wordt, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dan had u net zo goed het bedrag ineens kunnen laten uitkeren.

 

Het is vanzelfsprekend mogelijk via uw stamrechtvennootschap uw start als ZZP'er te financieren. Het mooie aan deze situatie is dat u niet naar de bank hoeft om een lening of duur krediet aan te vragen. Nadeel is dat, hoewel het lijkt alsof het geld in de stamrechtvennootschap u toekomt, het moet worden terugbetaald worden aan deze stamrechtvennootschap.