Optimisme

Een gezonde dosis optimisme is belangrijk om een succesvolle ondernemer te worden. Zie je overal hindernissen en beren op de weg, bedenk je dan dat het juist bij het ondernemen hoort om te weten hoe je deze hindernissen uit de weg kunt gaan. Wanneer u als ondernemer nog niet zo ervaren bent, dan zult u vooral in de beginperiode leren omgaan met lastige situaties. Deze ervaring kunt u weer gebruiken bij uw latere keuzes. Blijf altijd optimistisch en laat u niet uit het veld slaan.

 

 

Creativiteit

Creativiteit houdt in dat u eens buiten uw bestaande kaders moet denken. Dit wordt vaak ook "out of the box" denken genoemd. Creatief denken en brainstormen zijn manieren om nieuwe ideeën op te doen. Dergelijke activiteiten zult u natuurlijk niet kunnen verhalen op uw klanten, en zijn declarabele uren. Maar dat is geen reden om deze activiteiten niet uit te voeren. Veel populaire producten en websites zijn het gevolg van brainstormsessies.

 

 

Stabiliteit

Een succesvolle ondernemer is stabiel op het fysieke, mentale, sociale en emotionele vlak. Iedereen heeft te maken met gebeurtenissen in het leven die minder prettig zijn. Dierbaren worden ziek en overlijden, er ontstaan ruzies binnen de vriendenkring of de familie of klanten zijn ontevreden en lopen weg. Laat u door deze gebeurtenissen niet uit het veld slaan. Ga nuchter met de situaties om en blijf u richten op uw doelen. Iedereen heeft te maken met leuke en minder leuke dingen in het leven.

 

 

Charisma

Charisma kan het beste worden omschreven als de kunst om anderen op boeiende en intrigerende wijze te vertellen wat uw ideeën zijn. Anderen worden als het ware op bijna magische wijze aangetrokken tot uw verhaal. Charisma bij het presenteren kan worden aangeleerd door veel te oefenen. U kunt het beste met anderen uw presentatietechnieken oefenen. Boeiend presenteren kunt u onder andere leren bij Debatrix en Toastmasters.

 

 

Neemt risico's

Een succesvolle ondernemer is niet bang om risico's te ondernemen. Het boek "Het miljonairsbrein ontrafeld" spreekt van twee soorten mensen. Mensen die alleen maar kansen zien en mensen die alleen maar mogelijke verliezen zien. De mensen die de kansen zien (en die dus optimistischer zijn) hebben meer kans op financieel succes. Mensen die alleen maar verliezen zien, zullen nooit een succesvol bedrijf kunnen besturen.

 

 

Is energiek

Een succesvolle ondernemer werkt zo vaak mogelijk om zijn doelen te bereiken. De mensen die miljonair geworden zijn, hebben vaak elk uurtje dat zij niet slapen hieraan besteed. Dit is alleen mogelijk wanneer u passie heeft voor uw doelen en wanneer u het idee heeft dat uw acties hieraan bijdragen. Dit geeft u namelijk extra energie om ook echt vol te houden. Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen wanneer iets niet lukt: "Sta je er ook 100% achter?" . Deze vraag wordt haast retorisch gesteld.

 

 

Stelt SMART-doelen

De succesvolle ondernemer stelt SMART-doelen. Dit betekent dat uw doelen moeten voldoen aan de volgende eigenschappen:

 

- specifiek

- meetbaar

- acceptabel (of actiegericht)

- realistisch

- tijdgebonden