Voor jezelf beginnen is een spannend avontuur. Er is namelijk niemand meer die je “handje vasthoudt” en je bent volledig op jezelf aangewezen. Hoewel deze situatie veel vrijheid kan bieden, kan er ook de nodige onzekerheid bij komen kijken. Want zeg nu zelf, klanten komen niet uit de lucht vallen en ook de betalingsmoraal van de Nederlander komt niet altijd overeen met jouw wensen.

 

Het is gezien het bovenstaande belangrijk om ervoor te zorgen dat een onderneming zich ook echt gaat richten op een veelzijdigheid aan opdrachtgevers en zelfs meerdere verdienmodellen. Onafhankelijkheid gaat namelijk verder dan een gevoel. Het gaat hier namelijk ook om het neerzetten van de situatie waarbij u zo veel verschillende inkomstenbronnen heeft dat u een tegenslagje kunt opvangen. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een afnemer onverhoopt iets later moet betalen. Heel erg vervelend wordt het dan wanneer jij direct je leveranciers moet teleurstellen.

 

Cijfers tonen keer op keer aan dat de eerste drie jaar van een onderneming de meest lastige jaren zijn. Het is daarom van uitermate groot belang dat je de onderneming op de juiste en professionele manier inricht. Steek hier voldoende tijd in zodat je een van de vele succesverhalen wordt. Want als de ene helft van de startende ondernemers de eerste drie jaren niet doorkomt, dan is de andere helft wel degelijk succesvol. Het is aan jezelf om te bepalen tot welke groep je wilt behoren!