Het sollicitatiegesprek

Wanneer u bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek krijgt u de gelegenheid om uzelf te laten zien. U kunt aantonen of u voldoende kennis en ervaring hebt voor de functie waarop u solliciteert. Het bedrijf kijkt of u daadwerkelijk geschikt bent voor de functie en of u binnen de bedrijfscultuur past. Omdat u bent uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek bent u al mogelijk interessant voor het bedrijf. Het sollicitatiegesprek zelf is dus de tweede ronde.

Natuurlijk is het sollicitatiegesprek ook een mogelijkheid voor u om te kijken of u de baan en de mensen waarmee u komt te werken wel echt leuk vindt. Veel mensen hebben de neiging om de interviewer naar de mond te praten en durven daardoor niet kritisch te zijn. Beter is het om wel kritisch te zijn. Niet alleen het bedrijf moet kijken of er een match is: ook u moet kijken of de functie en de bedrijfscultuur wel goed bij u passen. Vindt u een pakkencultuur bijvoorbeeld niets, ga dan niet solliciteren bij een bedrijf waar u constant in een pak moet lopen.

 

 

Waarop beoordeelt het bedrijf bij een sollicitatiegesprek?

Wanneer u bij een bedrijf langskomt voor een sollicitatiegesprek, dan zal het bedrijf voor zichzelf drie vragen proberen te beantwoorden. Dit zijn de volgende vragen:

 

  • Bezit de kandidaat de benodigde kennis en ervaring?
  • Is er sprake van een persoonlijke 'klik' tussen de kandidaat, de interviewer en de organisatie?
  • Heeft de kandidaat genoeg motivatie en enthousiasme voor de functie?


Niet altijd is alle genoemde kennis en ervaring belangrijk. Men onderscheidt over het algemeen "hardskills" en "softskills". De hardskills zijn de benodigde kennis en ervaring. De softskills bestaan uit persoonlijke vaardigheden en ambities.

 

 

Sollicitatietips: algemeen

Zorg dat u op tijd komt. Wanneer u door overmacht te laat komt, licht dan de andere deelnemers van het sollicitatiegesprek tijdig telefonisch in. Zorg dat u netjes gekleed bent. Iets te formeel is minder erg dan iets te informeel. Aan het einde van het gesprek kunt u vragen wat de anderen van het gesprek vonden. Bij twijfel en onduidelijkheden kunt u dan nog iets toelichten. Vraag ook wat de vervolgstappen zijn.

 

 

Sollicitatietips: kennis en ervaring

Lees het functieprofiel goed door en vertaal uw eigen ervaring en kennis naar de benodigde functiecriteria. Wanneer u over een bepaald onderwerp weinig kennis hebt, geef dit dan ook toe. Zeg dat u het graag wilt leren. Vaak speelt namelijk ook ambitie een grote rol.

Bedenk van te voren mogelijke vragen die de interviewers kunnen stellen. Dit zijn vaak vragen over uw loopbaan, uw kennis en uw ervaring. Probeer praktijkvoorbeelden te geven om uw antwoorden te ondersteunen.

 

 

Sollicitatietips: de persoonlijke 'klik'

Mensen vinden elkaar aardiger wanneer zij een persoonlijke klik met elkaar voelen. Ook bij het sollicitatiegesprek kan het helpen deze klik te creëren. Begin als ijsbreker met het praten over koetjes en kalfjes. Verder is het belangrijk zoveel mogelijk positief te blijven tijdens het gesprek. Spreek niet in termen van "niet" en "geen". In plaats van vertellen wat u niet leuk vindt kunt u beter vertellen wat u wel leuk vindt. Laat u vooral niet negatief uit over vorige werkgevers en vervulde functies. Ook wanneer u ergens minder plezierig bent weggegaan is het beter om neutraal te blijven.

Lichaamstaal en non-verbale communicatie zijn bij het sollicitatiegesprek van groot belang. Dit begint bij het geven van een goede hand. Geef geen hand die te stevig of te slap is. Kijk de ander aan wanneer u tegen die persoon praat. Wanneer er twee of meer interviewers zijn is het belangrijk om iedereen evenveel oogcontact te geven. Zo voelt niemand zich tekort gedaan.

 

 

Sollicitatietips: motivatie en enthousiasme

Verzamel informatie over het bedrijf waar u gaat solliciteren. Bezoek de website van het bedrijf en print het uit. Deze printjes kunt u in een mapje stoppen. Leg dit mapje neer op tafel bij aanvang van het sollicitatiegesprek. Zo laat u zien dat u zich heeft verdiept in het bedrijf.

Stel voldoende vragen. Dit laat zien dat u geïnteresseerd bent in het bedrijf. Vertel bijvoorbeeld ook iets dat u op hun website hebt gelezen. Dit laat zien dat u zich in het bedrijf hebt verdiept. Onderzoek huidige ontwikkelingen in het vakgebied van het bedrijf. Soms wordt er naar de mening van de sollicitant over deze ontwikkelingen gevraagd.