Het is voor de Nederlandse overheid interessant wanneer zij lagere kosten maakt voor uitkeringen en andere voorzieningen. Daarom is het verstandig zelfstandigheid te promoten. Voorbeelden hiervan zijn de hypotheekrente aftrek die het eigen woning bezit stimuleert, de jaarruimte die het mogelijk maakt fiscaal vriendelijk een pensioen aanvulling op te bouwen en natuurlijk de verschillende subsidies die verstrekt worden aan startende ondernemers. Want ook een ondernemer hoeft minder aanspraak te maken op de samenleving wanneer hij dit goed doet.

 

Een stabiele onderneming draagt belasting af, geeft geld uit en kan werkgelegenheid bieden. Eigenlijk alle drie zaken die nodig zijn om een overheid optimaal te laten functioneren. Het is daarom geen verrassing meer dat er eigenlijk zoveel regelingen bestaan die ondernemers een stukje makkelijker laten werken.

 

Ook vanuit Europa wordt het ondernemerschap gestimuleerd. Zo heeft de Europese Unie een aantal subsidie regelingen voor de startende ondernemer. Ook daar kunt u natuurlijk gebruik van maken. Ondernemerschap kent namelijk veel verschillende kostenfactoren, hoe meer we er kunnen neutraliseren, hoe beter.

 

Het aanvragen van subsidie voor startende ondernemers is een intensieve klus. Het is namelijk niet duidelijk dat uw aanvraag wordt goedgekeurd. Daarbij wordt er vrijwel altijd een bepaalde tegenprestatie van u verwacht. Doet u hier niets mee, dan kan het voorkomen dat u de subsidie moet terugbetalen. Verstandig dus om goed na te denken wat u exact wilt.