U bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit houdt in dat uw curriculum vitae interessant genoeg is voor een verdere kennismaking. In dit gesprek kunt u het bedrijf beter leren kennen - en kijkt het bedrijf of u over de kennis, vaardigheden, het communicatieve vermogen en het enthousiasme bezit die benodigd is voor de functie. Soms is er sprake van een open sollicitatie, een bedrijf heeft dan meerdere vacatures en in het gesprek wordt gekeken of er aansluiting is met één van de vacatures.

 

Sommige mensen denken dat alleen kennis en ervaring een rol spelen, de zogenaamde hard skills om een functie te kunnen beoefenen. Steeds vaker spelen ook de soft skills van een persoon een rol. Met de soft skills bedoelt men bijkomende vaardigheden zoals plannen, communicatieve vaardigheden, omgaan met conflicten en toekomstvisie. Verwacht daarom in ieder sollicitatiegesprek zeker vragen over uw soft skills.

 

 

Toon uw enthousiasme en motivatie

Wanneer u echt voor een bepaalde functie gaat is het belangrijk dat het bedrijf ziet dat u enthousiast en gemotiveerd bent. Dit begint bij op tijd komen. Wanneer u te laat op een sollicitatiegesprek komt, heeft u eigenlijk al een zekere achterstand opgebouwd: u moet nu extra uw best doen om te laten zien dat u de juiste man voor de baan bent. Kunt u echt niet op tijd zijn, of wellicht helemaal niet komen, dan dient u de overige deelnemers van het sollicitatiegesprek tijdig in te lichten. Onthoud: hoe meer het uw eigen schuld is dat u niet op tijd bent, hoe meer u daarop kunt worden afgerekend.

 

Print de website van het bedrijf waar u gaat solliciteren uit en stop deze papieren in een mapje. Dit mapje kunt u op tafel leggen, samen met uw CV, een pen en een notitieblok wanneer u begint aan het sollicitatiegesprek. Uw interviewer zal uw mapje met informatie over het bedrijf zeker opmerken en zal dit interpreteren als grote interesse in de functie. Zorg wel dat u de website daadwerkelijk gelezen heeft, want u zult daar waarschijnlijk vragen over krijgen. Gebeurt dit niet dan kunt u tijdens het gesprek bij een aanknopingspunt zelf een opmerking maken waaruit blijkt dat u de website gelezen heeft. Heeft het bedrijf bijvoorbeeld klanten in Australië, dan kunt u zeggen: "Ik las op uw website dat u ook klanten heeft in Australië".

 

 

Wees eerlijk tijdens het sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is echt een tweegesprek. Sommige mensen komen ergens solliciteren en geven tijdens het gesprek alleen maar de antwoorden die de interviewer wil horen om de baan te krijgen. Dit is niet goed, want men krijgt zo verwachtingen van elkaar die niet kloppen. Een potentiële werkgever kan bijvoorbeeld vragen of u bereid bent om over te werken. Wanneer u dit echt niet ziet zitten, zeg dit dan ook eerlijk. Beloof geen dingen alleen maar om de baan te krijgen. Dingen die niet kloppen zullen later toch wel uitkomen.

 

Hetzelfde geldt voor behaalde resultaten bij vorige werkgevers die relevant zijn voor de functie. Op dingen die uitstekend verliepen mag u dieper ingaan dan dingen die minder goed verliepen. Negatieve zaken hoeft u niet te noemen. Wat u niet moet doen is dingen vertellen die niet waar zijn. Zeg bijvoorbeeld niet dat u een leidinggevende functie heeft gehad, wanneer dit niet zo is. Onwaarheden kunnen uitkomen wanneer referenties worden nagelopen. Laat ze dus gewoon achterwege.

 

 

Past u bij de functie?

De interviewer zal u allerlei vragen stellen om te ontdekken of u bij de functie past. Niet alleen op het vlak van kennis, ervaring en communicatieve vaardigheden, maar ook zeker of u binnen de bedrijfscultuur valt. Hoe is uw houding tegenover overwerken? Of tegenover werkdruk en het werken in een team? Beantwoord deze vragen eerlijk en probeer er ook achter te komen wat de verwachting van het bedrijf is.

 

Bepaal voor uzelf of u deze baan ziet zitten in al zijn facetten. Wanneer u bijvoorbeeld in pak moet lopen: past dit ook bij u? Of u wel of niet binnen de bedrijfscultuur en de sfeer past, of tegen de werkdruk kunt, zou voor u wel eens het verschil kunnen maken tussen wel en niet gelukkig zijn met uw baan.