Steeds meer Nederlanders wagen de stap om zelfstandig ondernemer te worden. Helaas gaat dit niet altijd met de juiste voorbereiding. Klanten zijn noodzakelijk om het bestaansrecht van de nieuwe onderneming te waarborgen, maar dat zorgt er wel voor dat een onderscheidend vermogen getoond moet worden. Niemand zit immers vandaag de dag nog te wachten op een eenheidsworst. Daar zijn er namelijk al genoeg van.

 

Het geheim van succesvol ondernemerschap zit niet altijd in harder werken. In de Engelse taal kent men het gezegde “Work Smarter, Not Harder” en dat is precies waar het op dit moment om gaat. Ja, als ondernemer zult u hard moeten werken, voor niets gaat immers eigenlijk alleen de zon op. Maar naast het harde werk zult u ook de juiste dingen moeten doen. En dat is niet altijd even makkelijk.

 

De samenleving verandert. Een baan in loondienst is niet zo zeker meer en ook het pensioenstelsel staat onder flinke druk. Er wordt aan alle kanten getracht de sociale zekerheid in te perken. Op zich niet zo gek als we kijken naar bijvoorbeeld de babyboom generatie die de komende jaren met pensioen gaat. De overheid heeft lang de tijd gehad te anticiperen op deze ingrijpende wijzigingen die iedereen al jaren heeft kunnen zien aankomen. Toch werd het steeds maar op de lange baan geschoven. Dat dit meer dan jammer is mag wel duidelijk zijn.

 

Om ervoor te zorgen dat onafhankelijkheid ontstaat, dus een leven waar u uw eigen boontjes kunt doppen en eigenlijk niets te maken heeft met een overheid en het eventueel gebrek aan sociale voorzieningen kan de stap gezet worden om te ondernemen. Slim ondernemen en de toekomst heeft daarmee betrekking op veel meer dan alleen maar het aanbieden van producten of het leveren van diensten. Ondernemerschap is een naast een directe inkomstenbron ook een oudedagsvoorziening geworden. Zorg dus dat u slim te werk gaat zodat u daar op ieder gewenst moment de vruchten van kunt plukken.