Een van de grootste misvattingen rondom het zelfstandig ondernemerschap heeft betrekking op de kosten bij een eigen bedrijf. De algemene opinie is namelijk dat het starten van een onderneming erg kostbaar is. Niets is gelukkig minder waar, u heeft het namelijk grotendeels zelf in de hand hoe duur u het maakt.

 

Een van de verplichtingen die iedereen die wil starten met een eigen bedrijf heeft is dat er wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Deze inschrijving hoeft jaarlijks niet meer verlengd worden. Tot het jaar 2013 was het verplicht om jaarlijks de inschrijving in het handelsregister te verlengen en hiervoor een vergoeding te betalen. Deze jaarlijkse verplichting is komen te vervallen zodat vanaf februari 2014 slechts een eenmalige inschrijffee ter grootte van 50 Euro betaald dient te worden.

 

Naast de verplichte inschrijving in het handelsregister is iedere onderneming verplicht om ieder kwartaal BTW aangifte te doen. Onder speciale voorwaarden kunt u verzoeken deze kwartaal aangifte aan te passen in een maandelijkse aangifte. Zeker wanneer u maar weinig opdrachtgevers hebt of elke maand up to date wilt zijn kan dit handig zijn.

 

Alle overige te maken kosten zijn facultatief. Dit wil zeggen dat u zelf kunt bepalen of u deze gaat maken. Natuurlijk is het gemakkelijk om een website te hebben. En visitekaartjes kunnen klanten werving een duwtje in de rug geven. Maar nogmaals, deze kosten hoeft u dus niet te maken als u dat niet wilt. De conclusie is dus eigenlijk dat het reuze meevalt met de kosten voor een eigen bedrijf. Laat dit u daarom niet tegenhouden wanneer u overweegt voor uzelf te beginnen.