ICT outsourcing

Steeds meer werknemers in de ICT-sector krijgen te maken met outsourcing. Bij outsourcing nemen Aziatische bedrijven de verschillende ICT-diensten over van westerse bedrijven voor een veel lagere prijs. Omdat in Europa en Amerika de behoefte aan automatisering blijft groeien, is het voor westerse ICT-dienstverleners moeilijk om in deze behoefte te blijven voorzien voor een lage prijs. Men wil steeds sneller, goedkoper en beter. De outsourcings-klussen van Amerikaanse en Europese bedrijven zijn erg goed voor landen zoals China, India en de Filipijnen. Economisch zijn deze landen erg aan het groeien.

 

Niet iedere westerse organisatie staat te springen om taken uit te besteden aan Aziatische bedrijven. Maar vaak is het een kwestie van wel moeten, omdat de concurrent het ook doet. En als de concurrent taken uitbesteedt, dan kan de concurrent een veel lagere prijs vragen. Zij hoeven immers veel minder te betalen voor de ICT-dienstverlening. Wil een bedrijf dus een sterke speler blijven in de markt, en mee kunnen blijven concurreren, dan zal dit bedrijf dus mee moeten gaan en ook moeten outsourcen.

 

Een groot voordeel van uitbesteding aan Aziatische bedrijven is het tijdsverschil met Europa. Europese bedrijven kunnen letterlijk om zes uur 's avonds nog een opdracht de deur uitdoen, en de dag daarna is die uitgevoerd door een programmeur in India.

 

 

Welk soort werk komt in aanmerking voor outsourcing?

Het zijn vooral grote Amerikaanse en Europese bedrijven die gebruik maken van outsourcing. Er wordt vaak gekozen voor IT-dienstverleners in China, Japan, Taiwan en de Filipijnen. Het gaat voornamelijk om programmeerwerk, zoals softwareontwikkeling met .NET of Java. Ook wordt soms een helpdesk uitbesteed aan Aziatische bedrijven.

 

 

ICT outsourcing en China

Op het gebied van uitbesteding aan China verschillen de meningen. China is een land dat aan de lopende band de mensenrechten schendt. Ook is er in China geen vrije toegang tot het internet. Voor westerse ICT-dienstverleners kan dat een reden zijn om twee keer na te denken voordat er zaken met Chinese bedrijven wordt gedaan.