Het is sinds jaar en dag een rage om te gaan ondernemen. Tienduizenden, zo niet meer, Nederlanders schrijven zich de laatste jaren in bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Een interessant fenomeen met als grote prangende vraag waar dit zal eindigen.

 

Gelukkig ziet ook de politiek dat er een kentering gaande is. Het kan immers niet zo zijn dat een ZZP-er toch ineens afhankelijk is en blijft van de verzorgingsstaat. Vanaf het allereerste begin is de ondernemer namelijk vakkundig buiten de verzorgingsstaat gehouden. Er is geen recht op WW, ziektegeld etc. wanneer dit onverhoopt voorbij komt. De PvdA wil nu toch iets doen voor deze groep. Het begint bij het oprichten van een pensioenfonds voor ZZP-ers.

 

Het grootste voordeel van de zelfstandig ondernemer is dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn inkomen en dit dus ook zelf kan bepalen. Gaat het goed met de zaken dan hoeft u niet bang te zijn dat de overheid zich gaat bemoeien met de maximale hoogte van uw inkomen. Zolang u maar netjes belasting betaald en niet al te moeilijk doet is het al snel wel goed.

 

Een eigen zaak beginnen is echter niet alleen maar een feestje. Er zullen ongetwijfeld ook tijden voorbij komen dat het allemaal even wat minder loopt. Daarom is het verstandig te zorgen voor stabiliteit en een appeltje voor de dorst. Het gaat er immers om dat u altijd (en bij voorkeur) aan het begin van iedere kalendermaand al uw vaste lasten kunt dekken. Een situatie als dit kunt u creeren door inkomsten uit periodiek terugkerende nevenactiviteiten in uw onderneming te integreren. Zo kunnen zaken als bijvoorbeeld Google Adsense en het aanbieden van abonnementen een onderdeel worden van uw omzet. Denk daar maar eens goed over na. Het kan namelijk zorgen voor rust en dat is natuurlijk mooi meegenomen in stressvolle tijden.