De eenmanszaak is een makkelijk te starten onderneming. Binnen een kwartiertje is deze onderneming ingeschreven in het handelsregister en kunt u aan de slag. Het is makkelijk. Snel. Maar hierdoor wordt de ondernemingsvorm ook minder serieus genomen. En daar ligt een van de grote problemen op het gebied van kredietverlening.

 

Een andere uitdaging bestaat in de juridische structuur van de onderneming. Bij de eenmanszaak is de ondernemer namelijk met zijn gehele privé vermogen aansprakelijk voor zakelijke schulden. Maar ook andersom. Privé schulden kunnen op het vermogen van de eenmanszaak worden verhaald. En dat is een situatie waar een geldverstrekker, zoals u wel zult begrijpen niet zo blij mee is.

 

Bij kredietverlening staat en valt alles om vertrouwen. Het vertrouwen dat de ondernemer de lening, hypotheek of het krediet kan terugbetalen. Hoe meer vertrouwen de geldverstrekker in de ondernemer heeft, hoe groter de kans dat de lening, hypotheek of het krediet wordt goedgekeurd. Ook wanneer men onderneemt in een eenmanszaak.

 

Wanneer het vertrouwen van de geldverstrekker niet volledig is, kunt u bekijken hoe u het risico voor de geldverstrekker kunt verlagen. Zaken als mede-onderzetting, verpanding of een andere vorm van borgstelling kan als risico verlaging worden ingebracht.

 

Wanneer dit nog steeds onvoldoende is, kan men ervoor kiezen een volledig risicoprofiel met uitsluitingen aan de geldverstrekker aan te bieden. Hoe men dit doet kan een deskundig (zakelijk) financieel adviseur u vertellen. Het gaat er hier absoluut niet om dat u zaken verzwijgt, het is de bedoeling dat u risico erkend en oplost. Een andere manier van denken. Een andere manier van werken. En een andere manier van accepteren.