Ondernemen is leuk en kan de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Zeker wanneer de onderneming groter wordt en er personeel moet worden aangenomen is het verstandig de eenmanszaak te verwisselen voor een Besloten Vennootschap. Voordat we ingaan op de redenen om een BV te starten, zullen we het verschil tussen de ondernemingsvormen bespreken.
De eenmanszaak is een ondernemingsvorm waarbij er geen scheiding bestaat tussen de ondernemer en zijn privé situatie. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld schulden die de eenmanszaak maakt op het privé vermogen verhaald mag worden. Niet echt een plezierige situatie wanneer de schulden bijvoorbeeld zijn veroorzaakt door een derde in de onderneming of wanneer onbewust schade is aangebracht waar de ondernemer ondanks het ontbreken van opzet toch aansprakelijk voor is.
De Besloten Vennootschap, ook wel in het kort BV genoemd, is een ondernemingsvorm waarbij een duidelijke scheiding bestaat tussen de ondernemer als directeur en de onderneming. Uitsluitend wanneer er bestuurdersaansprakelijkheid kan worden aangetoond is de directeur-eigenaar van de BV persoonlijk aansprakelijk. Dit wil zeggen dat de BV veel meer bescherming biedt.
Toch is het niet zo gemakkelijk om te kiezen tussen beide ondernemingsvormen. De oprichtingskosten alsmede de kosten voor de instandhouding van de BV zijn namelijk veel hoger dan bij de eenmanszaak. Daarbij komt dat er veel meer regels zijn waar de directie van de BV zich aan moet houden. Dit maakt een BV starten vaak tot een financieel vraagstuk. Kosten technisch is het namelijk pas interessant een BV te starten wanneer de kosten opwegen tegen de opbrengst. Een accountant kan u exact voorrekenen wanneer dit het geval is.