De hypothecaire geldlening voor eigen woning bezit heeft een aantal karaktereigenschappen die niet vergelijkbaar zijn met andere leningen. Zo is er sprake van een fiscale stimuleringsmaatregel in de vorm van de hypotheekrente aftrek. Daarbij mag de geldlening uitgesteld worden afgelost en zijn er veel verschillende hypotheekvormen zodat op ieder potje een dekseltje past.

 

Dit is anders bij commercieel vastgoed. Commercieel vastgoed bevat een risico. Een risico dat de uitbating niet voldoende oplevert om de rente en aflossing te kunnen dragen. En dat wil een geldverstrekker liever niet. De geldverstrekker wil zeker op het moment dat vastgoedprijzen onder druk staan zijn risico vermijden.

 

Aan commercieel vastgoed kleven een aantal zeer interessante voordelen. Zo spaart een huurder eigenlijk uw vermogen bij elkaar. Dit doet hij (of zij) door huurpenningen te betalen die op termijn het vastgoed gaan aflossen. In veel gevallen wil de geldverstrekker dat de huurpenningen aan de geldverstrekker worden verpand. Op zich geen gek idee, omdat de huur dan direct in mindering gebracht kan worden op de kosten voor verwerving van het vastgoed.

 

Omdat er bij commercieel vastgoed geen sprake is van fiscale voordelen, behalve de voordelen die voortkomen uit de verlies- en winstrekening en eventueel wanneer het vastgoed in privé wordt aangekocht Box 3, is het totaal niet interessant meer een aflossingsvrije hypothecaire geldlening op het vastgoed af te sluiten.

 

Het korte termijn voordeel van commercieel vastgoed wordt hiermee met de dag kleiner. Op de lange termijn is commercieel vastgoed echter nog steeds een zeer interessante belegging.