In dit hectische tijdperk volgen veranderingen elkaar in razend tempo op. Werknemers krijgen nauwelijks tijd om aan de veranderingen te wennen. Veranderingen met betrekking tot omgeving, taken, verantwoordelijkheden en mensen. Aanpassingsvermogen wil zeggen dat u efficiënt kunt blijven werken onder deze wijzigende omstandigheden. Bij bedrijven waar regelmatig een reorganisatie plaatsvindt is aanpassingsvermogen een onmisbare eigenschap.

 

Iemand die zich kan aanpassen is bereid om ideeën of standpunten te veranderen op basis van nieuwe gegevens of andere gegronde redenen. Daarbij zijn begrip voor de standpunten van anderen en bereidheid tot verandering van taken en verantwoordelijkheden erg belangrijk. Bij aanpassingsvermogen is het belangrijk dat u het oude gemakkelijk los weet te laten en daarbij een korte tijd nodig heeft om effectief te gaan werken bij veranderde bedrijfsprocessen. Daarbij doet u er alles aan om deze effectiviteit te bereiken.

 

Een veranderende omgeving vereist flexibiliteit, stressbestendigheid en zelfvertrouwen. Moeten werken met onbekende collega's kan stress en onzekerheid oproepen. Toch is het in het belang van het bedrijf dat u zo spoedig mogelijk uw draai in de nieuwe situatie weet te vinden. Dit betekent dat ook het vermogen tot samenwerken een grote rol speelt.

 

 

Hoe is aanpassingsvermogen te ontwikkelen?

Her en der staat op internet te lezen dat aanpassingsvermogen niet tot nauwelijks te leren is met een training. Veranderingen zouden altijd weerstand oproepen en daarom is het belangrijk dat er draagvlak binnen de onderneming wordt gecreëerd. Wanneer u als medewerker moeite heeft zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, dan zal dit in een gesprek met een leidinggevende naar voren kunnen komen. Aangeven dat aanpassingsvermogen niet te trainen is, zal uw leidinggevende waarschijnlijk niet accepteren.

 

Een leidinggevende zal dan ook tips en handvatten moeten aanreiken waarmee u als medewerker gemakkelijker leert omgaan met de veranderingen. Zo kunt u bij grote veranderingen aan uw leidinggevende vragen wat deze veranderingen betekenen voor uw functie en hoe u zich het best kunt opstellen.

 

 

Tips voor de leidinggevende

Hoewel het moeilijk en wellicht zelf onmogelijk om gedrag te veranderen, kunt u de veranderingen bespreken met uw medewerker. Geef daarbij tips over hoe hij het beste met de verandering om kan gaan. Vaak zijn medewerkers erg blij met uw tips, vooral wanneer ze plotseling met onbekende collega's moeten samenwerken. Wat u ook kunt doen is een collega die wat meer problemen heeft met aanpassingsvermogen een periode laten samenwerken met een collega die zich wel snel weet aan te passen aan een nieuwe situatie. Zo leert de medewerker hoe een andere collega met de veranderingen omgaat en kan daar dingen van overnemen. U kunt bewust een aantal situaties creëren waarbij urgent moet worden opgetreden om de medewerker te laten oefenen. Dit geldt ook voor het samenwerken met onbekenden of het toekennen van nieuwe verantwoordelijkheden waarbij vanuit een andere rol moet worden gewerkt.